Blog

A KARA felfedi a kutyahúsfarmokkal kapcsolatos vizsgálata eredményeit egy sajtókonferencián.

“KARA discloses results of their investigation of ‘meat dog farms’ at press conference” in Hungarian.

[Csatlakozz a sajtókonferenciához] A sajtókonferencia, melynek célja közzétenni a világ “húskutyafarmjainak” helyzetét

KARA Press Conf on dog farm survey1

Ez a Korea Animal Rights Advocates (KARA) posztjának fordítása. Kattints IDE a KARA eredeti posztjáért.

Dél-Korea a világ egyetlen országa, mely a kutyákat húsukért tenyészti!
– Dél-Koreában legalább 2862 “kutyahúsfarm” található, melyekben 781.740 kutyát szaporítanak emberi fogyasztás céljára.
– 422 nagybani kutyafarmról tudunk, több mint 500 kutyával.
– A helyi hatóságok becslése szerint az egy évre eső kutyafarmok (húskutya és házi kedvenc kutya) száma mindössze 3,64.
– Szükség van a myilvánosság véleményére (konszenzusra) a “húskutyafarmok” bezárásához.

Miközben 10 millió koreai osztja meg otthonát házi kedvencével, évente több mint 1 millió kutyát mészárolnak le a világ mintegy 3000 kutyahúsra specializálódott telepén.

Nem túlzás ezeket a kutyahúsfarmokat “házi kedvenc mészárszékeknek” nevezni.

Azonban a statisztikák igen alacsony számot mutatnak, és a kutyák szaporítása és lemészárlása teljesen szabályozatlan.

Igaz, hogy más országokban is – pl. Kínában és Vietnámban – fogyasztanak kutyahúst, azonban Dél-Korea az egyetlen állam, mely az emberi fogyasztás céljára a kutyákat folyamatosan szaporító farmokkal rendelkezik, melyekben gyakran több mint 1000 kutya található. Ezek az állatok egész életüket szűk fémketrecekben töltik, mielőtt lemészárolják őket.

Annak érdekében, hogy tisztább képet kapjanak a szabályozástól mentes, sötétben működő kutyafarmokról, az Igazság Párt képviselője, Lee Jeong-Mi és az Korea Animal Rights Advocates (KARA; Im Soon-Lye, igazgató) nevű állatvédő csoport adatokat kért a Környezetvédelmi Minisztériumtól a kutyafarmokkal kapcsolatban, melyek kötelesek jelentést benyújtani a keletkező trágya kezelésével, valamint a lefolytatott vizsgálatokkal kapcsolatban.

Ezen adatok alapján a KARA egy tízhónapos terepvizsgálatot folytatott Gyeonggi-do Gimpo és Yeoju, Gangwon-do Wonju, Gyeongsangbuk-do Gimcheon tartományokban 2016 auguszusától kezdve, mely során szemügyre vette a szaporítás körülményeit és a keletkező ürülék kezelését a kutyafarmokon.

Az eredmények azt mutatták, hogy legalább 2862 olyan kutyafarm működik Dél-Koreában, mely alapterülete 60 négyzetméternél nagyobb, ami azt jelenti, hogy kötelesek jelentéseket készíteni a trágyakezeléssel kapcsolatosan.

Legalább 781.740 kutyát szaporítottak ezeken a farmokon, átlagosan 273 kutyát farmonként.

A kutyafarmok számának jelentős növekedése várható, ha a végeredményhez hozzáadjuk a még nem jelentett kis és közepes méretű farmok – melyek alapterülete kisebb mint 60 négyzetméter, valamint a hegyividéki területeken elhelyezkedő telepek számát.

Figyelembe véve a statisztikában nem szereplő kutyafarmokat, becslések szerint évente több mint egymillió kutya kerül emberi fogyasztásra.

Országunk menhelyein évente 32.000 elveszett vagy magára hagyott állatot altatnak el, naponta átlagosan 88-at. Összehasonlításképp, a kutyafarmokon minden egyes nap kb. 2740 kutyát mészárolnak le emberi fogyasztás céljára.

A lemészárolt kutyák száma harmincszor nagyobb, mint a menhelyeken elpusztult állatoké!

Mivel nem léteznek a sertés- és marhavágóhidakhoz hasonló engedélyezett kutyavágóhidak, a kutyák lemészárlása egyedi farmokon történik. A kutyák nagy valószínűség szerint már a farmokon vagy “workshopoknak” nevezett vágóhidakon kerülnek levágásra, majd élelmiszerként történő szétosztásra.

A kutyafarmok számát tekintve: Gyeonggi-do tartomány 744 farmmal rendelkezik, mely az ország farmjainak 26%-át teszi ki. Ezt követi▲Észak-Kjongszang tartomány (396 farm, 13.8%), ▲Észak-Cshungcshong tartomány (379 farm, 13.2%), ▲Dél-Cshungcshong tartomány (372 farm, 13%) és ▲Dél-Csolla tartomány (197 farm, 6.9%).

Kjonggi tartományban a telepek száma Jodzsu, Phocshon és Icshon városokban, Észak-Kjongszang tartományban Kimcshon, Kjongdzsu, Szongdzsu és Andong városokban, Észak-Cshungcshong tartományban pedig Cshungdzsu és Eumseong városokban a legnagyobb.

Ha a jelentésekben szereplő kutyák számát vesszük, melyeket a farmokon szaporítottak, arra jutunk, hogy Kjonggi végez az első helyen: 221.504 (28.3%), melyet▲Észak-Cshungcshong (125.052, 16%), ▲Dél-Cshungcshong (99.900, 12.8%), ▲Észak-Kjongszang (94.434, 12.1%) és ▲Dél-Csolla (63.537, 8.1%) követ.

KARA dog farm survey map_translation

A tartományok szerinti bontásban az átlagos kutyaszám farmonként: Észak-Cshungcshong 330, Dél-Csolla 323, Észak-Csolla 305, Csedzsu-sziget 301, Kjonggi 297,7 és Szedzsong 273,7, egyenként mind meghaladva az ország átlagos értékét (273).

Több mint 77 összevont gyár működik országszerte (2.7%), melyek mindegyike 1000-nél több kutyát szaporít.

Tekintettel arra, hogy a kutyákat szabadon tenyésztik a kutyafarmokon és a jelentett kutyaszám pontatlan, ha az 500-nál több állatot szaporító telepeket is hozzáadjuk az adatokhoz, arra jutunk, hogy az országban 422 összevont kutyagyár működik.

A bejelentett gyárak több mint 1000 kutyával az alábbi tartományokban találhatók: Észak-Cshungcshong (21), Kjonggi, (18), Észak-Csolla (11) és Dél-Cshungcshong (10).

A bejelentett telepek több mint 500 kutyával az alábbi tartományokban találhatók: Kjonggi (139), Észak-Cshungcshong (65), Dél-Cshungcshong (49), Észak-Kjongszang(45) és Dél-Csolla(43).
A bejelentett nagy telepek (több mint 500 kutyával) az összes kutyafarm 14.7%-át teszik ki, és az itt lévő kutyák száma az összes 40.5%-ának felel meg.

Ez nem más, mint a házi kedvencek intenzív szaporítása, mely a világ egyetlen másik országában sincs jelen.

A kutyafarmok szaporítási körülményei

A kutyák az összes farmon kisméretű, a föld szintje felett elhelyezett ketrecekbe voltak zárva, melyek kiképzése miatt az állatok talpa – és a kölykök egész lába – átcsúszott a ketrec alján lévő fém rácsozaton. A vizelet és az ürülék is ezen a lyukacsos felületen távozott, a ketrec alatt felhalmozódva.

Még a 30 Celsius fok feletti napokon sem volt az álatalunk vizsgált 20 kutyafarm egyikén sem víz a ketrecekben.

Láttunk a kutyák testhosszánál szűkebb ketreceket, kegyetlen módon arra kényszerítve az állatot, hogy folyamatosan egy irányba álljanak vagy ne legyenek képesek kinyújtózni.

Ma, amikor Dél-Koreában 10 millió házi kedvenc él, és az állatvéldelem egyre elfogadottabb, a házi kedvenc állatok tenyésztése bejelentési kötelezettséghez kötött. Azonban a mai napig széles körben elterjedt a házi kedvencekkel szembeni állatkínzás ezeken a kutyahúsfarmokon.

A kormány álláspontja a kutyafarmokkal kapcsolatban

Legalább egymillió kutyát “nevelnek” ezeken a farmokon, a kormány azonban mindössze a trágyakezelés felügyeletével foglalkozik.

A 2862 kutyahúsfarm a hulladékkezelési módszerekről így nyilatkozott: 2518 farm komposztálással, 133 nyilvános módszerekkel, 28 szakszervezeteken keresztül oldja meg, míg 183 farm nem adott választ.

A komposztálás 99%-kal vezetett, azonban sokkal valószínűbb, hogy a valóságban az ürüléket hagyták a ketrecek alatt összegyűlni bűzölögve, mely odavonzzotta a rovarokat és beleivódott a talajba.

Például egy farm Yeojuban azt állította, hogy az ürülékkezelést komposztálással oldják meg, azonban a KARA 2017-es vizsgálata kimutatta, hogy az ürülék rohadt, elfolyósodott és beleivódott a talajba.

Azonban a 2015-ös vizsgálat során Yeoju városa nem jelentette, hogy a farm törvénysértést követett volna el.

Így aztán megkérdőjelezhető, hogy a farmok vajon valóban a jelentésnek megfelelő módon szabadulnak-e meg az ürüléktől.

2010 és 2016 között az kutyafarmokkal szembeni bünetető intézkedések száma mindössze 357 volt (① 135 büntető eljárás, ② 190 jelentés, ③ 26 jelentés és büntető eljárás és ④ 6 képzés).

Ugyanezen időszak alatt 148 kutyafarm nem tudta teljesíteni az ürülékkezeléssel kapcsolatos jelentését.

Óriási a szakadék e között a szám között és az általunk tapasztalt ürülékkezelés hiánya között.

Ez elmúlt hét évben az összes (3411) kutyafarmon (2862 húskutyafarm, 549 nem húskutyafarm) összesen 5758 vizsgálatot folytattak le, és összesen 750 esetben (13%) találtak ellentmondást a jelentéshez képest.

Ez azt jelenti, hogy évente 823 telepet vizsgáltak meg.

A több mint 1000 kutyával rendelkező gyáraknál 95 vizsgálatból 15 esetben találtak törvényszegést, amely azt mutatja, hogy a telepek méretének növekedésével arányosan nő a törvényszegési ráta (15.8%).

2016-ban a törvényszegés különösen magas számot ért el a több mint 1000 kutyával rendelkező farmokon – 47.1% (17 vizsgálat, 8 törvényszegés).

Ha figyelembe vesszük, hogy Koreában összesen 226 város/megye/tartomány van (75 város, 82 megye, 69 tartomány), arra a megállapításra jutunk, hogy minden város/megye/tartomány évente átlagosan mindössze 3,64 kutyaframot vizsgált meg. Ennélfogva nem túlzás kijelenteni, hogy a kormány a kutyafarmok ürülékkezelési módszereire vonatkozó vizsgálata jelenleg nem létezik.

Szükség van a nyilvánosság véleményére a kutyafarmok fokozatos bezárásához

A gombamódra növekedő kutyafarmok és a Dél-Koreai kormány nemtörődömsége eredményezte az intenzív kutyafarmok kialakulását. Ennek erdményeképpen négylábú társainkat brutálisan legyilkolják, naponta átlagosan 2740 kutyát.

A kormánynak pontosan meg kell értenie a kutyafarmokkal kapcsolatos helyzetet, melyek működését semmilyen irányítási rendszer nem szabályozza, és felelősséget vállalva meg kell védenie az állatokat, a legsúlyosabb helyzetben lévő területek állatvédelmi vizsgálataival kezdve.

Mivel a kutyák nem alkalmasak a tömeges szaporításra, a nagybani tenyésztés önmagában is állatkínzás.

Egy fenntartható társadalom létrehozásához, melyben ember és állat békében egymás mellett él, szükség van egy olyan kultúra megteremtésére, mely megfelel a mai felfogásnak – 10 millió háziállatot tartanak az emberek Dél-Koreában.

Ebből a célból szükséges nyilvános párbeszédet kezdeményezni a kegyetlen kutyafarmok fokozatos bezárása érdekében. Ennek a nyílt vitának észszerű határidőn belül folytatósnia kell.
Ezen vizsgálaton felül Lee Jeong-Mi képviselő és a KARA azt tervezi, hogy július elején felfedi a szaporítási körülmények eredményeit.

Nagyon reméljük, hogy a mai sajtókonferencia egy nyilvános vitát indít majd el a kutyahúsfarmok fokozatos bezárásával kapcsolatban.

KARA Press Conf on dog farm survey

2017. június 22.
Jeong-Mi Lee képviselő, Korea Animal Rights Advocates (KARA)

Leave a Reply