Homepage in Hungarian

Állítsuk meg a kutya- és macskahúsfogyasztást Dél-Koreában!

small_text_hungarian

Granja de perros en yongdang, Yangsan, Corea del Sur. Foto: SaveKoreanDogs

Kutyafarm itt: Yongdang, Yangsan, Dél-Korea. Fotó: Nami Kim Team

Sign Petition_HungarianÍrd alá és terjeszd a petíciókat! “A világ veszélyes hely; nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik csak nézik és nem tesznek semmit.” -Albert Einstein

El tudod képzelni, hogy megeszed a legjobb barátodat?

DÉL-KOREA!
KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉG?
VAGY TÁMOGATÓJA VAGY ENNEK A MILLIÁRD DOLLÁROS ILLEGÁLIS KERESKEDELEMNEK ÉS ISZONYÚ KEGYETLENSÉGNEK?

Te döntesz!

Video: The Dog Meat Professionals: South Korea, The Korea Observer.

south-koreas-dog-meat-cruelty-trailer

Video: SaveKoreanDogs.org(Korean Dogs Sanctuary).

Kegyetlen igazság

Dél-Korea a világ 14. legnagyobb gazdasága és olyan világhírű márkák otthona, mint a Samsung, Hyundai, Kia, LG, SK és a Daewoo. Azonban ugyanebben az országban kb. 2,5 millió kutyát és többezer macskát mészárolnak le és esznek meg évente.

A születésüktől a lemészárlásuk napjáig nélkülözésnek és elképzelhetetlen kínoknak kitett kutyák egész életüket szűk, mocskos, a föld szintje felett elhelyezett ketrecekben töltik, melyek nem védik őket az időjárás viszontagságaitól. Nem jutnak vízhez, mozgási lehetőséghez, társasághoz vagy orvosi ellátáshoz és sosem érezhetik a talajt a mancsuk alatt. Az ugatás megakadályozása érdekében a dobhártyájukat sokszor berepesztik.

Fényes nappal, gyakran a többi kutya szeme láttára árammal agyonütik, felakasztják, agyonverik, átvágják a torkukat, illetve élve megfőzik vagy megsütik őket. Ez egy profitorientált, adóval nem terhelt, mindenféle szabályozást nélkülöző ipar, amely agresszív terjesztője annak a tévhitnek, mely szerint a kutyahús fogyasztása potencianövelő hatású és javítja az állóképességet. A fogyasztás mértéke a forró nyári napokban tetőzik (Boknal).

A koreaiak úgy vélik, hogy minél többet szenved a kutya, a húsa annál jobb lesz. Ezért szadista módon sok kutyát a haláluk előtt extrém félelemnek és szenvedésnek tesznek ki. A macskákat is gyakran élve főzik meg, hogy életerőt növelő szereket készítsenek belőlük. – “600 élve megfőzött kóbor macska,” Yonhap News, 5/21/15.

A kereslet olyan nagy, hogy a Dél-Koreában elfogyasztott kutyák 20%-át Kínából importálják. Dél-Korea az egyetlen olyan ország, amely köztudottan kiterjedt, intenzív gazdaságokat tart fenn a kutyahúsigény kielégítésére.

A dél-koreai kutyahúsipar sokkoló kegyetlensége, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

A kutyaevés gonosz szokás, amely nem illik a modern társadalomba; ez bűn, ráadásul lakosaink mentális egészségét is veszélyezteti. Véleményem szerint a tény, hogy olyan, a társadalmunkat régóta megosztó belső konfliktusokra vesztegetjük a nemzeti forrásokat, mint a politika, a gazdaság és a vallás, természetes hozadéka az átverés gonosz gyakorlatának és az emberiségbe vetett hit elvesztésének, mely a kutyák lemészárlása és elfogyasztása következtében alakult ki és amelyet azután az emberi kapcsolatokban tudatosan vagy tudatalatti módon alkalmaznak. Ezenkívül a kutyák lemészárlása súlyos szennyezést eredményez. A kutyák tömeges szaporítása erős zajszennyezéssel is jár, mely igen negatív hatású a nyilvánosság szemében. Ennek megoldásaképpen a kutyafarmokon az állatok dobhártyáját brutális módon átszakítják az ugatás csökkentése céljából. Egyszerűen nincs semmi, amit ne tennének meg annak érdekében, hogy kutyahúst ehessenek. Ráadásul a hús ízletesebbé tételéhez a kutyákat esetenként a nyakuknál fogva fellógatják, majd furkósbottal az egész testüket brutális módon addig verik, míg belsőszerveik szétroncsolódnak és az állatok rettenetes halált halnak. Ezt egyszerűen szemétláda dolognak kell neveznünk. – Beopjeong dél-koreai buddhista szerzetes, http://koreandogs.org/?p=5557

Társadalmi ár

A kutyahúsipar kegyetlenségén túl a kutyafarmok és a kutyaevés számos társadalmi problémát okoz. Bármelyik kutya áldozatul eshet: “sárga” kutyák, kidobott kutyák, fajtatiszta kutyák, kiállítási kutyák, a nem kívánt kölykök a kutyagyárakból, menhelyi kutyák, beteg kutyák és még az ún. Jindók is(, melyeket “Nemzeti Kincsként” tartanak számon)—ezek az állatok mind egy darab húsként végezhetik Dél-Koreában.

Sok eltűnt vagy elrabolt háziállat gazdája szenved, tudván, hogy kedvencük talán rettenetes kínok között lelte halálát. A már megfőzött húsról senki nem tudja megmondani, hogy éppen milyen kutyából származik – az akár valaki házikedvence is lehetett.

Egy másik társadalmi probléma a kutyafarmok közelében élők kínjai és haragja. A környezetük szennyezett vizei, valamint bűz és zaj mellett kénytelenek élni. A lakosoknak a helyi hatóságoknál kell panaszt tenniük és tüntetniük a farmok eltávolítása mellett, mert azok mindenki életét tönkretszik.

Néhány esetben iskolák mellé telepítik a kutyafarmokat, ahol a gyermekek hallják a kutyák halálsikolyait. Ez nem a megfelelő módja a jövő generációk felnevelésének!

Egészségügyi veszélyek

A farmokon a kutyákat telepumpálják antibiotikumokkal és egyéb gyógyszerekkel—a szörnyű körülmények mellett, amelyek között élnek, ez az egyetlen módja annak, hogy életben tartsák őket és megakadályozzák a betegségek terjedését. Azonban “A magas antibiotikum-tartalmú hús fogyasztása súlyosan mérgező az emberi szervezetre, hosszú távon az endokrin rendszer zavaraihoz vezet, valamint rákot és cukorbetegséget okoz.” – Dr. Tae-Yo Ha, HankookIlBo, 7/4/11. Senki nem érezheti biztonságban magát, aki kutyahúst eszik.

Dél-Korea ráadásul élelmiszer eredetű hulladékainak egyharmadától úgy szabadul meg, hogy azt a kutyafarmok rendelkezésére bocsátja. Ez az eljárás a világ összes fejlett országában illegális. Képzeld el, hogy olyan állat húsát fogyasztod, melyet legyekkel, férgekkel, patkányokkal és fertőző baktériumokkal borított rothadó élelmiszerhulladékon neveltek.

Mindent egybevetve, a kutyafarmok egészségtelenek, a kutyaeledelhulladékok egészségtelenek és a kutyavágóhidak egészségtelenek. Ez a betegségek és ételmérgezések receptje.

Nincs kulturális mentség

Boycott Pyeongchang_1440x2160_h-2 Tény, hogy Korea és némely más ázsiai állam történelmének egykor része volt a kutyahús fogyasztása, ez azonban nem igazolja ennek a gyakorlatnak a folytatását. Akik folyamatosan hangoztatják, hogy ez a szokás a koreai hagyomány vagy kultúra része, általában azért teszik, hogy a nyugati világból érkező kritikákat elfojtsák. Azzal is megpróbálkoznak, hogy a kutyahús-fogyasztásból nemzeti kérdést csináljanak. Azonban a kutyaevés nem olyan dolog, amelyre büszke lehet az ember és számos helyi lakos szégyenteljesnek tartja, hogy még mindig megtörténhet országukban.

Egy nemzet kultúráját mindenkinek joga van élvezni; a kultúra az identitástudat és az énkép erősítésének eszköze kell, hogy legyen, illetve a boldogságot és az összetartozást kell, hogy elősegítse. A kutyaevés nem sorlható ide.

Természetesen minden életkorú, nemű, vallású, társadalmi osztályú és iskolázottságú ember fogyaszt kutyahúst Koreában. Ez részben a neveltetésükből fakad, talán nincsenek tudatában annak, hogy mekkora szenvedést okoznak ezzel. Sung-Hyo Lee katolikus püspök így dicsekedett: “A kedvenc ételem a kutyahús. A hobbim az, hogy rákényszerítem a kutyahúst a külföldi papokra. Különösen a francia papokra.” – Kyeongin Ilbo, 5/16/11.

Amikor a társadalmi vezetők azt mondják, ez rendben van és a kormányok nem tesznek semmit, az emberek kevésbé hajlamosak felemelni a hangjukat a kutyahús-kereskedelem gonoszságaival kapcsolatban-ez a társadalmi visszamaradottságot tükrözi.

Egy jogi dilemma

Jelenleg a kutyahúsfogyasztás NEM LEGÁLIS Dél-Koreában. Ennek ellenére a kormány és a lakosság nem vesz róla tudomást, ezáltal lehetővé téve, hogy továbbműködjön.

Néhány ember úgy véli, az illegális kutyahúsipar okozta szociális, környezeti és egészségügyi problémákra a legalizálás jelentené a megoldást. Azonban a kutyahús-fogyasztás törvényessé tétele nem vetne véget a kegyetlenségnek, azáltal csak elterjedtebbé és nyíltabbá válna, és lehetetlen lenne szabályozni. A kutyahúsgazdák pedig, mivel hallani sem akarnak további társadalmi felelősségről, szabályozásokról és költségekről, ugyanúgy törvénytelen módon folytatnák tevékenységüket, mint azelőtt.

A kormány ignorálja a kutyahúsiparral járó problémákat, ezáltal elkerüli a szabályozás okozta költségeket, az erkölcsi vitákat, valamint a gazdák és kutyahúsfogyasztók elégedetlenkedését. A kormány azért engedheti meg magának a passzív hozzáállást, mert a koreaiak többsége mélységes közönnyel viseltetik mind a kutyahúsiparról szóló törvények, mind az ahhoz kapcsolódó erkölcsi elvek iránt. A nemtörődöm kormány és lakosság mellett a kutyákat még mindig brutális módon kínozzák, és megeszik, mintha mindez törvényes lenne.

Megenni a boldogságot – hivatalos filmelőzetes (2015)

Anti-kutyahús kampány Szöulban, Dél-Koreában –2015 nyár, a “Nami Kim Team” dokumentumfilmje

Brutális mészárlás Teguban, a “StopIt! Korea Campaign” rejtett kamerás felvétele

Egyéb kutyafogyasztó országok

Az országok modernizációja és kulturális fejlődése, valamint a növekvő iskolázottság következtében a lakosok egyre inkább elutasítják a kutyahúsipart – szégyenként és teherként tekintenek rá. Ezért néhány ázsiai ország már betiltotta a kutyahús fogyasztását, felismervén, hogy az a modern életvitellel és nemzetük imázsával összeegyeztethetetlen.

De míg a Fülöp-szigetek és Thaiföld betiltotta a kutyaevést, más országok – Korea mellett – nyíltan folytatják azt, beleértve Kínát, Vietnámot és Indonéziát.

Ha több országot tudnánk a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltására buzdítani, akkor azok hatással lehetnének a szomszédos államokra is. Ezért is olyan fontos a folyamatos nyomásgyakorlás a koreai kormányra, hogy véget vessen ennek az“iparnak”—ez nem csak a koreai kutyák és macskák érdekében történik, hanem azon állatok érdekében is, akik a világ más részén ebben a percben is gyötrelmes körülmények közepette szenvednek.

Csatlakozz a harcunkhoz!

MEGVÁLTOZTATHATOD A KOREAI KUTYÁK HELYZETÉT

Kérjük, küldj leveleket és telefonálj – gyakoroljunk nyomást Dél-Koreára, hogy fejezze be a kutyák és macskák emberi fogyasztásra történő legyilkolását.

His Excellency Ahn Ho-Young Ambassador of the Republic of Korea to the United States
Embassy of the Republic of Korea
2450 Massachusetts Avenue, NW
Washington, DC 20008 USA
Phone: 202-939-5600
Kattints ide a mintalevélért a dél-koreai kormányhoz!!

His Excellency President Moon Jae-In
1 Cheongwadae-ro, Jongno-gu
Seoul 03048
Republic of Korea

The Honorable António Guterres
United Nations Headquarter
405 East 42nd Street
New York, NY 10017 USA
Phone: 212-963-7160
Click for Sample Letter to the UN Secretary General António Guterres!

Boshintang (Kutyahúsleves), a StopIt! Korea Campaign dokumentumfilmje

Agyonütés árammal, Kangvon-to, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

Dél-Koreában mindennap kölyökkutyákat és kiscicákat főznek meg élve!
Az élve megfőzéstől megmentett kiskutyák Cheonanban.
Kattints ide Nami Kim Facebook-oldalához!

Beteg kutya Namyangjuban, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

Kölyökkutyák Namyangjuban, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

“Chobok” (A nyári kutyaevés első napja a háromból) – Viszály a kutyahúsról Dél-Koreában
Kattints ide az angol nyelvű szövegért!

Dél-Korea – Hihetetlen igazság (Háziállatok fogyasztásra) (TV I Love Pet)Kattints ide az angol nyelvű szövegért!

BOJKOTTÁLD A 2018-AS PJONGCSANGI TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOKAT

1440x2160_samsung

BOYCOTT CRUELTY! BOYCOTT KOREA!

1440x2160_lg_red2

Source: Humane Action Alliance

Print Friendly, PDF & Email