Homepage in Hungarian

Állítsuk meg a kutya- és macskahúsfogyasztást Dél-Koreában!

small_text_hungarian

Granja de perros en yongdang, Yangsan, Corea del Sur. Foto: SaveKoreanDogs

Kutyafarm itt: Yongdang, Yangsan, Dél-Korea. Fotó: SaveKoreanDogs.org

Sign Petition_HungarianÍrd alá és terjeszd a petíciókat! “A világ veszélyes hely; nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik csak nézik és nem tesznek semmit.” -Albert Einstein

El tudod képzelni, hogy megeszed a legjobb barátodat?

DÉL-KOREA!
KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉG?
VAGY TÁMOGATÓJA VAGY ENNEK A MILLIÁRD DOLLÁROS ILLEGÁLIS KERESKEDELEMNEK ÉS ISZONYÚ KEGYETLENSÉGNEK?

Te döntesz!

Video: Nureongi-Documentary (다큐멘터리 영화 ‘누렁이’)

Video: Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE). Seongnam Moran Dog Meat Market, May 15, 2018.

Video: MBC News. 8/16/2018. Dog meat debate, unsanitary-sick dogs distributed as food.(말복보다 뜨거운 ‘개 식용’ 논쟁…위생 ‘엉망’)

Video: This is the appalling reality of South Korea’s dog meat industry. 불법 개농장 참혹한 현실 [제보자들], 6/10/2020
The South Korean government is turning a blind eye to the suffering of millions of dogs in Korea. The government authorities will do nothing to enforce their own Animal Protection Law unless the illegal dog farms are reported and exposed to the public through TV media. KBS Documentary, July 10, 2020.

south-koreas-dog-meat-cruelty-trailer

Video: SaveKoreanDogs.org

Kegyetlen igazság

Dél-Korea a világ 14. legnagyobb gazdasága és olyan világhírű márkák otthona, mint a Samsung, Hyundai, Kia, LG, SK és a Daewoo. Azonban ugyanebben az országban kb. 2,5 millió kutyát és többezer macskát mészárolnak le és esznek meg évente.

A születésüktől a lemészárlásuk napjáig nélkülözésnek és elképzelhetetlen kínoknak kitett kutyák egész életüket szűk, mocskos, a föld szintje felett elhelyezett ketrecekben töltik, melyek nem védik őket az időjárás viszontagságaitól. Nem jutnak vízhez, mozgási lehetőséghez, társasághoz vagy orvosi ellátáshoz és sosem érezhetik a talajt a mancsuk alatt. Az ugatás megakadályozása érdekében a dobhártyájukat sokszor berepesztik.

Fényes nappal, gyakran a többi kutya szeme láttára árammal agyonütik, felakasztják, agyonverik, átvágják a torkukat, illetve élve megfőzik vagy megsütik őket. Ez egy profitorientált, adóval nem terhelt, mindenféle szabályozást nélkülöző ipar, amely agresszív terjesztője annak a tévhitnek, mely szerint a kutyahús fogyasztása potencianövelő hatású és javítja az állóképességet. A fogyasztás mértéke a forró nyári napokban tetőzik (Boknal).

A koreaiak úgy vélik, hogy minél többet szenved a kutya, a húsa annál jobb lesz. Ezért szadista módon sok kutyát a haláluk előtt extrém félelemnek és szenvedésnek tesznek ki. A macskákat is gyakran élve főzik meg, hogy életerőt növelő szereket készítsenek belőlük. – “600 élve megfőzött kóbor macska,” Yonhap News, 5/21/15.

A kereslet olyan nagy, hogy a Dél-Koreában elfogyasztott kutyák 20%-át Kínából importálják. Dél-Korea az egyetlen olyan ország, amely köztudottan kiterjedt, intenzív gazdaságokat tart fenn a kutyahúsigény kielégítésére.

Video: Media Triage: The Dog Meat Professionals: South Korea.

A kutyaevés gonosz szokás, amely nem illik a modern társadalomba; ez bűn, ráadásul lakosaink mentális egészségét is veszélyezteti. Véleményem szerint a tény, hogy olyan, a társadalmunkat régóta megosztó belső konfliktusokra vesztegetjük a nemzeti forrásokat, mint a politika, a gazdaság és a vallás, természetes hozadéka az átverés gonosz gyakorlatának és az emberiségbe vetett hit elvesztésének, mely a kutyák lemészárlása és elfogyasztása következtében alakult ki és amelyet azután az emberi kapcsolatokban tudatosan vagy tudatalatti módon alkalmaznak. Ezenkívül a kutyák lemészárlása súlyos szennyezést eredményez. A kutyák tömeges szaporítása erős zajszennyezéssel is jár, mely igen negatív hatású a nyilvánosság szemében. Ennek megoldásaképpen a kutyafarmokon az állatok dobhártyáját brutális módon átszakítják az ugatás csökkentése céljából. Egyszerűen nincs semmi, amit ne tennének meg annak érdekében, hogy kutyahúst ehessenek. Ráadásul a hús ízletesebbé tételéhez a kutyákat esetenként a nyakuknál fogva fellógatják, majd furkósbottal az egész testüket brutális módon addig verik, míg belsőszerveik szétroncsolódnak és az állatok rettenetes halált halnak. Ezt egyszerűen szemétláda dolognak kell neveznünk. – Beopjeong dél-koreai buddhista szerzetes, http://koreandogs.org/?p=5557

Társadalmi ár

A kutyahúsipar kegyetlenségén túl a kutyafarmok és a kutyaevés számos társadalmi problémát okoz. Bármelyik kutya áldozatul eshet: “sárga” kutyák, kidobott kutyák, fajtatiszta kutyák, kiállítási kutyák, a nem kívánt kölykök a kutyagyárakból, menhelyi kutyák, beteg kutyák és még az ún. Jindók is(, melyeket “Nemzeti Kincsként” tartanak számon)—ezek az állatok mind egy darab húsként végezhetik Dél-Koreában.

Sok eltűnt vagy elrabolt háziállat gazdája szenved, tudván, hogy kedvencük talán rettenetes kínok között lelte halálát. A már megfőzött húsról senki nem tudja megmondani, hogy éppen milyen kutyából származik – az akár valaki házikedvence is lehetett.

Egy másik társadalmi probléma a kutyafarmok közelében élők kínjai és haragja. A környezetük szennyezett vizei, valamint bűz és zaj mellett kénytelenek élni. A lakosoknak a helyi hatóságoknál kell panaszt tenniük és tüntetniük a farmok eltávolítása mellett, mert azok mindenki életét tönkretszik.

Néhány esetben iskolák mellé telepítik a kutyafarmokat, ahol a gyermekek hallják a kutyák halálsikolyait. Ez nem a megfelelő módja a jövő generációk felnevelésének!

Egészségügyi veszélyek

A farmokon a kutyákat telepumpálják antibiotikumokkal és egyéb gyógyszerekkel—a szörnyű körülmények mellett, amelyek között élnek, ez az egyetlen módja annak, hogy életben tartsák őket és megakadályozzák a betegségek terjedését. Azonban “A magas antibiotikum-tartalmú hús fogyasztása súlyosan mérgező az emberi szervezetre, hosszú távon az endokrin rendszer zavaraihoz vezet, valamint rákot és cukorbetegséget okoz.” – Dr. Tae-Yo Ha, HankookIlBo, 7/4/11. Senki nem érezheti biztonságban magát, aki kutyahúst eszik.

Dél-Korea ráadásul élelmiszer eredetű hulladékainak egyharmadától úgy szabadul meg, hogy azt a kutyafarmok rendelkezésére bocsátja. Ez az eljárás a világ összes fejlett országában illegális. Képzeld el, hogy olyan állat húsát fogyasztod, melyet legyekkel, férgekkel, patkányokkal és fertőző baktériumokkal borított rothadó élelmiszerhulladékon neveltek.

Mindent egybevetve, a kutyafarmok egészségtelenek, a kutyaeledelhulladékok egészségtelenek és a kutyavágóhidak egészségtelenek. Ez a betegségek és ételmérgezések receptje.

Nincs kulturális mentség

Tény, hogy Korea és némely más ázsiai állam történelmének egykor része volt a kutyahús fogyasztása, ez azonban nem igazolja ennek a gyakorlatnak a folytatását. Akik folyamatosan hangoztatják, hogy ez a szokás a koreai hagyomány vagy kultúra része, általában azért teszik, hogy a nyugati világból érkező kritikákat elfojtsák. Azzal is megpróbálkoznak, hogy a kutyahús-fogyasztásból nemzeti kérdést csináljanak. Azonban a kutyaevés nem olyan dolog, amelyre büszke lehet az ember és számos helyi lakos szégyenteljesnek tartja, hogy még mindig megtörténhet országukban.

Egy nemzet kultúráját mindenkinek joga van élvezni; a kultúra az identitástudat és az énkép erősítésének eszköze kell, hogy legyen, illetve a boldogságot és az összetartozást kell, hogy elősegítse. A kutyaevés nem sorlható ide.

Természetesen minden életkorú, nemű, vallású, társadalmi osztályú és iskolázottságú ember fogyaszt kutyahúst Koreában. Ez részben a neveltetésükből fakad, talán nincsenek tudatában annak, hogy mekkora szenvedést okoznak ezzel. Sung-Hyo Lee katolikus püspök így dicsekedett: “A kedvenc ételem a kutyahús. A hobbim az, hogy rákényszerítem a kutyahúst a külföldi papokra. Különösen a francia papokra.” – Kyeongin Ilbo, 5/16/11.

Amikor a társadalmi vezetők azt mondják, ez rendben van és a kormányok nem tesznek semmit, az emberek kevésbé hajlamosak felemelni a hangjukat a kutyahús-kereskedelem gonoszságaival kapcsolatban-ez a társadalmi visszamaradottságot tükrözi.

Egy jogi dilemma

Jelenleg a kutyahúsfogyasztás NEM LEGÁLIS Dél-Koreában. Ennek ellenére a kormány és a lakosság nem vesz róla tudomást, ezáltal lehetővé téve, hogy továbbműködjön.

Néhány ember úgy véli, az illegális kutyahúsipar okozta szociális, környezeti és egészségügyi problémákra a legalizálás jelentené a megoldást. Azonban a kutyahús-fogyasztás törvényessé tétele nem vetne véget a kegyetlenségnek, azáltal csak elterjedtebbé és nyíltabbá válna, és lehetetlen lenne szabályozni. A kutyahúsgazdák pedig, mivel hallani sem akarnak további társadalmi felelősségről, szabályozásokról és költségekről, ugyanúgy törvénytelen módon folytatnák tevékenységüket, mint azelőtt.

A kormány ignorálja a kutyahúsiparral járó problémákat, ezáltal elkerüli a szabályozás okozta költségeket, az erkölcsi vitákat, valamint a gazdák és kutyahúsfogyasztók elégedetlenkedését. A kormány azért engedheti meg magának a passzív hozzáállást, mert a koreaiak többsége mélységes közönnyel viseltetik mind a kutyahúsiparról szóló törvények, mind az ahhoz kapcsolódó erkölcsi elvek iránt. A nemtörődöm kormány és lakosság mellett a kutyákat még mindig brutális módon kínozzák, és megeszik, mintha mindez törvényes lenne.

Anti-kutyahús kampány Szöulban, Dél-Koreában –2015 nyár, a “SaveKoreanDogs.org” dokumentumfilmje

Brutális mészárlás Teguban, a “StopIt! Korea Campaign” rejtett kamerás felvétele

Egyéb kutyafogyasztó országok

Az országok modernizációja és kulturális fejlődése, valamint a növekvő iskolázottság következtében a lakosok egyre inkább elutasítják a kutyahúsipart – szégyenként és teherként tekintenek rá. Ezért néhány ázsiai ország már betiltotta a kutyahús fogyasztását, felismervén, hogy az a modern életvitellel és nemzetük imázsával összeegyeztethetetlen.

De míg a Fülöp-szigetek és Thaiföld betiltotta a kutyaevést, más országok – Korea mellett – nyíltan folytatják azt, beleértve Kínát, Vietnámot és Indonéziát.

Ha több országot tudnánk a kutya- és macskahús fogyasztásának betiltására buzdítani, akkor azok hatással lehetnének a szomszédos államokra is. Ezért is olyan fontos a folyamatos nyomásgyakorlás a koreai kormányra, hogy véget vessen ennek az“iparnak”—ez nem csak a koreai kutyák és macskák érdekében történik, hanem azon állatok érdekében is, akik a világ más részén ebben a percben is gyötrelmes körülmények közepette szenvednek.

Csatlakozz a harcunkhoz!

MEGVÁLTOZTATHATOD A KOREAI KUTYÁK HELYZETÉT

Kérjük, küldj leveleket és telefonálj – gyakoroljunk nyomást Dél-Koreára, hogy fejezze be a kutyák és macskák emberi fogyasztásra történő legyilkolását.

His Excellency Ambassador of the Republic of Korea to the United States
Embassy of the Republic of Korea
2450 Massachusetts Avenue, NW
Washington, DC 20008 USA
Phone: 202-939-5600
Kattints ide a mintalevélért a dél-koreai kormányhoz.

Office of the President of the Republic of Korea
[04383] 22 Itaewon-ro, Yongsan-gu, Seoul
South Korea

Office of the Secretary-General
United Nations Headquarter
405 East 42nd Street
New York, NY 10017 USA
Phone: 212-963-7160
Kattints ide a Sample Letter to the UN Secretary-General.

Agyonütés árammal, Kangvon-to, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

Beteg kutya Namyangjuban, a StopIt! Korea Campaign rejtett kamerás felvétele

“Chobok” (A nyári kutyaevés első napja a háromból) – Viszály a kutyahúsról Dél-Koreában
Kattints ide az angol nyelvű szövegért!

Dél-Korea – Hihetetlen igazság (Háziállatok fogyasztásra) (TV I Love Pet)Kattints ide az angol nyelvű szövegért!

1440x2160_samsung
BOYCOTT CRUELTY! BOYCOTT KOREA!
BOYCOTT CRUELTY! BOYCOTT KOREA!
BOYCOTT CRUELTY! BOYCOTT KOREA!

Campaign: Boycott Cruelty, Boycott Korea.

Source: Humane Action Alliance