Homepage in Slovenian

Ustavimo uživanje psov in mačk v Južni Koreji!

Slovenian

Kliknite TUKAJ da najdete informacije v slovenskem jeziku.

Granja de perros en yongdang, Yangsan, Corea del Sur. Foto: SaveKoreanDogs.org

Farma psov v Yongdangu v Yangsanu v Južni Koreji. Foto: SaveKoreanDogs.org

Sign Petition_Slovenian Podpišite in delite peticije! »Svet je nevaren kraj, ne zaradi tistih, ki delajo zlo, temveč zaradi tistih, ki gledajo in ne naredijo ničesar.« -Albert Einstein

Si lahko predstavljate, da bi pojedli svojega najboljšega prijatelja?
JUŽNA KOREJA!
KULTURNA RAZLIKA?
ALI STRANKARSKA NAKLONJENOST TEJ VEČ MILIJARD DOLARJEV VREDNI NEZAKONITI TRGOVINI IN STRAŠNI KRUTOSTI?

Sami se odločite!

Video: Nureongi-Documentary (다큐멘터리 영화 ‘누렁이’)

Video: Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE). Seongnam Moran Dog Meat Market, May 15, 2018.

Video: MBC News. 8/16/2018. Dog meat debate, unsanitary-sick dogs distributed as food.(말복보다 뜨거운 ‘개 식용’ 논쟁…위생 ‘엉망’)

Video: This is the appalling reality of South Korea’s dog meat industry. 불법 개농장 참혹한 현실 [제보자들], 6/10/2020
The South Korean government is turning a blind eye to the suffering of millions of dogs in Korea. The government authorities will do nothing to enforce their own Animal Protection Law unless the illegal dog farms are reported and exposed to the public through TV media. KBS Documentary, July 10, 2020.

Video: Coexistence of Animal Rights on Earth (CARE), The Korea Observer.

south-koreas-dog-meat-cruelty-trailer

Video: SaveKoreanDogs.org.

ulsan-sangae-dong-cruel-dog-slaughterVideo: [Busan KAPCA] Nezakonita klavnica psov Ulsan Sangae-dong zabada pse in jih pušča izkrvaveti pred drugimi, še živimi psi.

Video: jtbc. Psi, ki jih redijo za meso, v žičnatih kletkah jedo pomije, medtem ko čakajo, da jih bodo zaklali.

Kruta resničnost
Gospodarstvo Južne Koreje je štirinajsto največje na svetu. Ta država je dom svetovnih blagovnih znamk, kot so Samsung, Kia, LG, SK in Daewoo. Toda to je tudi država, v kateri vsako leto pobijejo in pojedo približno dva in pol milijona psov ter na tisoče mačk.

Ti psi so od rojstva do dne, ko jih zakoljejo, prisiljeni prenašati prikrajšanost in nepredstavljivo mučenje; vse življenje so zaprti v natrpanih in umazanih kletkah brez zaščite pred skrajnim vremenom. Ne dobijo vode, priložnosti za gibanje ali druženje ali zdravstvene oskrbe in nikoli ne čutijo zemlje pod šapami. Pogosto jim predrejo bobniče, da ne bi lajali.

Pri belem dnevu, pogosto vpričo drugih psov, jih ubijajo z elektriko, obešajo, pretepajo, jim režejo grla ali jih kuhajo ali sežigajo. To je neobdavčena, neregulirana industrija, ki jo poganja dobiček in ki agresivno širi mit, da uživanje psov krepi možatost in daje energijo. Največ psov pojedo v najbolj vročih dneh poletja (Boknal).

Korejci trdijo, da bolj ko pes trpi, boljše je meso. Zato veliko psom pred smrtjo sadistično povzročajo ekstremna strah in trpljenje. Tudi mačke pogosto žive skuhajo za pripravo tonikov za zdravje. – »600 potepuških mačk so živih skuhali,«, Yonhap News, 5/21/15

Povpraševanje je v Južni Koreji tako visoko, da danes 20% psov, ki jih tam pojedo, uvozijo s Kitajskega. Južna Koreja je edina znana država z velikimi, intenzivnimi kmetijskimi sistemi za preskrbo s pasjim mesom.

Video: Media Triage: The Dog Meat Professionals: South Korea.

»Uživanje pasjega mesa je grozen običaj, ki ne spada v moderno družbo, in je tudi greh, škodljiv za duševno zdravje naših državljanov. Po mojem mnenju je to, da naša družba že od nekdaj zapravlja nacionalne vire za razdvajajoče notranje konflikte na vseh področjih življenja, kot so politika, gospodarstvo in religija, naravna posledica zle prakse izdajstva in izgube zaupanja v človeštvo s klanjem in z uživanjem psov, ki jo zavedno in nezavedno prenašamo v človeške interakcije. Poleg tega klanje psov povzroča resno onesnaženje. V masovni reji psov nastane veliko zvočnega onesnaženja in njegovi škodljivi učinki na javnost so resni. Da bi to rešili, kmetje kruto predrejo bobniče psov, da bi zmanjšali hrup zaradi lajanja. Ničesar ni, česar ne naredijo, da bi jedli pasje meso. Poleg tega pse za boljši okus včasih obesijo za vrat in jih potem neusmiljeno pretepajo po vsem telesu, da jim počijo notranji organi, in jih nasilno in brezsrčno ubijejo. To moramo vsekakor imenovati hudičevo vedenje.« – Budistični menih iz Beopjeonga, državljan Južne Koreje, http://koreandogs.org/?p=5557

Družbena cena
Poleg krutosti industrije pasjega mesa se zaradi reje in uživanja psov pojavlja tudi veliko družbenih problemov. Kateri koli pes lahko postane plen industrije pasjega mesa. Rumeni psi ali nureongi (pasma), zapuščeni hišni ljubljenčki, čistokrvni psi, razstavni psi, nezaželeni mladički iz pasjih mlinov, psi iz zavetišč, bolni psi in celo psi pasme jindo (ki so na Koreji opredeljeni kot »narodni zaklad«) – vsi ti lahko na Koreji končajo kot pasje meso.

Veliko lastnikov, ki izgubijo domače živali ali katerih domače živali ukradejo, trpi, ker vedo, da so njihovi ljubljenčki verjetno storili strašen konec. Ko je pasje meso kuhano, potrošniki ne vedo, kakšnega psa jedo. Lahko bi bil hišni ljubljenček.

Beda in jeza lastnikov domov, ki živijo blizu pasjih farm, sta še en socialni problem. Prenašati morajo onesnažene vodne poti, smrad in hrup. Lastniki domov se morajo pritožiti lokalnim upravnim odborom in protestirati proti farmam, da bi jih odstranili, ker znižujejo kakovost življenja vseh.

Včasih pasje farme delujejo zelo blizu šol, kjer otroci slišijo krike psov, ki jih koljejo. To ni način vzgoje nove generacije.

Grožnje zdravju

Psom na farmah dajejo ogromne količine antibiotikov in drugih zdravil – to je zaradi groznih razmer, v katerih živijo, edini način, kako jih ohraniti žive in brez bolezni. Ampak »uživanje mesa z velikimi koncentracijami antibiotikov povzroča resne toksične učinke v človeškem telesu, dolgoročno povzroča endokrine motnje in lahko na koncu vodi k raku in sladkorni bolezni.« – Dr. Tae-Yo Ha, HankookllBo, 4. 7. 2011. Nihče ne bi smel misliti, da je varno jesti pasje meso.

Poleg tega se Južna Koreja tudi znebi tretjine odpadne hrane tako, da jo da psom, ki jih redijo za meso, kar je v modernih državah po svetu nezakonito. Predstavljajte si, da jeste živali, ki so jih krmili z gnijočo odpadno hrano, polno muh, ličink, podgan in bolezenskih klic.

Na splošno so pasje farme nehigienične, ostanki pasje hrane so nehigienični in klavnice psov so nehigienične. Vse to je recept za bolezen in zastrupitev s hrano.

Tega ne moremo upravičiti s kulturo

Res je, da je bilo uživanje pasjega mesa del korejske zgodovine, kot tudi v veliko drugih azijskih državah, ampak to ni izgovor za nadaljevanje prakse. Tisti, ki ves čas trdijo, da je to del korejske tradicije ali kulture, to večinoma počnejo zato, da bi zadušili kritiko z Zahoda. Poskušajo tudi spremeniti uživanje psov v stvar nacionalizma. Vendar uživanje psov ni nekaj, na kar bi morali biti ponosni, in veliko državljanov je sram, da se še vedno dogaja.

V narodovi kulturi bi morali uživati vsi in morala bi krepiti občutek identitete in samopodobe. Kultura naj bi spodbujala srečo in pripadnost. Uživanje psov ne doseže ničesar od tega.

Seveda na Koreji ljudje vseh starosti, spolov, ver, družbenih razredov in ravni izobrazbe jedo pasje meso. Deloma je tako zato, ker so jih tako vzgojili in se mogoče ne zavedajo trpljenja, ki ga povzročajo. Katoliški škof Sung-Hyo Lee se je nekoč hvalil: »Moja najljubša hrana je pasje meso. Moj najljubši hobi je vsiljevanje pasjega mesa tujim duhovnikom. Še posebej francoskim duhovnikom.« – Kyeongin Ilbo, 16. 5. 2011.

Ko voditelji rečejo, da je to v redu, in vlade ničesar ne naredijo, je manj verjetno, da se bodo ljudje spraševali o zlu trgovine s pasjim mesom. A vse to odseva kulturno nazadnjaštvo.

Pravna dilema

Trenutno uživanje pasjega mesa v Južni Koreji NI ZAKONITO. Toda vlada in javnost se ne menita za njegovo prisotnost in dovolita, da se nadaljuje.

Nekateri verjamejo, da je legalizacija rešitev za socialne, okoljske in zdravstvene probleme nezakonite industrije pasjega mesa. Vendar legalizacija ne bo naredila ničesar za ustavitev krutosti. Uživanje psov bi samo postalo še bolj razširjeno in odkrito. In nemogoče bi ga bilo policijsko nadzorovati. Rejci psov ne bodo hoteli dodatnih socialnih dolžnosti, pravil in stroškov, zato bodo verjetno vseeno nadaljevali z nezakonito rejo.

Z ignoriranjem problemov, povezanih z industrijo pasjega mesa, se vlada lahko izogne stroškom policijskega nadzora nad njo, moralni debati ter maščevanju rejcev in jedcev psov. Vlada si lahko privošči, da ne stori ničesar, ker večina Korejcev kaže globoko brezbrižnost do zakona in moralnih načel, kar se tiče industrije pasjega mesa. Zaradi brezbrižnih vlade in splošne javnosti pse še vedno kruto mučijo in jedo, kot da bi bilo to zakonito.


Kampanja proti pasjemu mesu v Seulu v Južni Koreji – poletje 2015, dokumentarna oddaja organizacije SaveKoreanDogs.org.

Druge države, kjer jedo pse

Ko se države modernizirajo in kulturno napredujejo, njihove generacije pa postajajo bolj izobražene, vedno bolj zavračajo industrijo pasjega mesa. Vidijo jo kot sramoto in breme. Zato so nekatere azijske države že prepovedale uživanje psov in priznale, da je nezdružljivo s sodobnim načinom življenja in z javno podobo države.

Toda medtem ko so Filipini in Tajska prepovedali uživanje psov, druge države, vključno z Južno Korejo, odkrito nadaljujejo to prakso, tudi Kitajska, Vietnam in Indonezija.

Če bomo prepričali več držav, da prepovejo uživanje psov in mačk, bo to morda vplivalo na njihove sosede, da ga bodo prepovedali tudi oni. Zato je pomembno še naprej pritiskati na južnokorejsko vlado, naj konča industrijo pasjega mesa – ne gre samo za pse in mačke v Južni Koreji, temveč tudi za tiste, ki drugod pravkar trpijo v mučnih pogojih.

Pridružite se boju
LAHKO DOSEŽETE SPREMEMBO ZA KOREJSKE PSE
Prosimo, pošiljajte pisma in telefonirajte; pozivajte Južno Korejo k ustavitvi ubijanja psov in mačk za človeško prehrano.

His Excellency Ambassador of the Republic of Korea to the United States
Embassy of the Republic of Korea
2450 Massachusetts Avenue, NW
Washington, DC 20008 USA
Phone: 202-939-5600
Kliknite tu za vzorčno pismo južnokorejski vladi.

Office of the President of the Republic of Korea
[04383] 22 Itaewon-ro, Yongsan-gu, Seoul
South Korea

Office of the Secretary-General
United Nations Headquarter
405 East 42nd Street
New York, NY 10017 USA
Phone: 212-963-7160
Kliknite tu za vzorčno pismo Generalnemu sekretarju OZN Antóniu Guterresu.

Ubijanje z elektriko v Gangwon-doju, pod krinko posnet video kampanje StopIt! Korea

Bolan pes v Namyangjuju, pod krinko posnet video kampanje StopIt! Korea

»Čobok« (Prvi od treh poletnih dni uživanja psov) – kontroverznost okrog pasjega mesa v Južni Koreji Kliknite tu za angleške napise!

Južna Koreja – neverjetna resnica (živali družabnice za hrano) (TV I Love Pet) Kliknite tu za angleške napise!

Slovenian - BOYCOTT CRUELTY
Slovenian - BOYCOTT CRUELTY
Slovenian - BOYCOTT CRUELTY
Slovenian - BOYCOTT CRUELTY

Campaign: Boycott Cruelty, Boycott Korea.

Source: Humane Action Alliance

Thank you, Dita Škalič, for caring about the animals in the South Korean Dog and Cat Meat Trade
and translating our homepage into Slovenian!

Follow by Email
YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
WhatsApp
Reddit