Blog

Lawmaker Dr. Pyo Changwon’s plan to legislate a ban on dog meat (In Hungarian)

Click HERE for English.

Dr. Pyo Chang-won törvényhozó terve a kutyahús betiltására

Alább a törvényhozó Dr. Pyo Chang-won Facebook-oldalán 2017. augusztus 29-én közzétett posztjának fordítása olvasható:

Dr. Pyo Chang-Won.  Photo:  https://www.facebook.com/cwpyo.

Dr. Pyo Changwon. Photo: www.facebook.com/cwpyo, http://pyotal.site/.

Jövő év márciusában a módosított állatvédelmi törvény hatályba lépésével minden olyan személy, aki részt vesz a kegyetlen kutyaszaporító iparban vagy a kutyavágóipar kegyetlen módszereit alkalmazza, büntetést fog kapni. Az állatkínzásért kiróható büntetési tétel is megduplázódik. A szigorú fellépés hatásossága érdekében további jogszabályokat fogok bevezetni. ( Dr. Pyo Chang-won blogjáról átemelve.)

Mivel az emberi fogyasztásra szánt kutyahúst (kutyahús, boshitang, kutyaelixír) termelő iparok (kutyaszaporítás és -vágás) megsérti a hatályos állatvédelmi törvényt, nem folytathatnák tevékenységüket, amennyiben a törvényt betartatnák.

Azonban a kutyahús szétosztását és eladását nem bünteti a törvény. A Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Vidékügyi Minisztérium feladata a kutyahúsiparra vonatkozó törvény betartatása, viszont mivel fő feladatuk a mezőgazdaság és állattenyésztés védelme és támogatása, keveset tesznek a törvény betartatása érdekében.

Dél-Korea exportfüggő, iparosodott ország, melyet aggaszt nemzetközi státusza és a róla kialakult kép. Mivel a kutyahús-fogyasztást más országok elítélik, kormányunk azt a taktikát választotta, hogy a problémát elrejti és szemet huny felette, a kutyákat az állattenyésztési iparba sorolva, melyeket így az állati eredetű termékekre vonatkozó egészségügyi jogszabály alapján haszonállatként szaporíthatnak, levéghatnak, terjeszthetnek és eladhatnak.

Mindezek eredményeképpen nem lépnek fel az egészségügyi előírások áthágásával szemben , és az antibiotikumokkal, rovarölő szerekkel és baktériumokkal szennyezett kutyahús kereskedelme tovább folytatódik.

Emiatt egy újfajta fertőző betegség (mint a madárinfluenza, SARS – Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma, kergemarha-kór) ütheti fel a fejét a hazánkból vagy Kínából származó nem megfelelő higiéniai állatpotú kutyahús nyomán. Igen komoly esélye van nemcsak annak, hogy saját egészségünket tesszük ki nagy veszélynek, hanem annak is, hogy Dél-Korea globális egészségügyi veszélyt szabadít a világra.

Azoknak, akik védik a kutyahúsfogyasztást, mondván, hogy az a kultúránk része: biztosak Önök abban, hogy találnak olyan törvényhozókat, akik most, hogy a Pjongcsangi Téli Olimpiai itt áll a küszübön, a kutyahús-fogyasztás törvényessé tételén és az új törvénynek a Nemzetgyűlés Állandó és Igazságügyi Bizottságán keresztül történő elfogadtatásán fognak dolgozni? Tisztában vannak azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) többek közt azért söpörte le Park Geun-hye azon ajánlását, hogy a Jindo kutya legyen a Pjongcsangi Téli Olimpia kabalaállata, mert a nemzetközi közösség kritikával illette a kutyahús-fogyasztást?

Az általam tervezett kutyahús-fogyasztást megszüntető törvény, melyet véghez fogok vinni, nem hivatott a kutyahúst fogyasztókat és vásárlókat büntetni. Ez a törvény a kutyák szaporítását, levágását és fogyasztásra történő eladását fogja megakadályozni; ez megvédi a kutyákat és lakosaink egészségét is, melyet veszélyeztet a kormányunk által gyáván alkalmazott “kétértelműségi stratégia”. Ez a törvény ugyanakkor a fiatalok büszkeségét is visszaállítja majd, akik igazságtalanul szégyenkeznek külföldön, valamint segít eloszlatni a kutyatartó gazdik kutyahúsiparral szembeni aggályait és szomorúságát.

Meglátásom szerint a kutyahúsiparban dolgozó személyek – akiknek száma a csökkenő kereslet következtében folyamatosan apad – fontolgatják a más üzletágakba történő átmenetelt. A kutyahús betiltása csak idő kérdése, melyet a nemzetközi közösség lendít mozgásba. Azt ajánljuk, váltson munkát, még mielőtt nem túl késő. Korábban kértem a Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Vidékügyi Minisztériumot, hogy biztosítsanak útmutatást, oktatást és támogatási stratégiát a kutyahúsiparban dolgozó emberek átállásához, választ azonban nem kaptam. Tudom, hogy az új kormánnyal ez másképp lesz.

Az állatvédelmi törvény felülvizsgálatára szóló indítvány elfogadtatását nem volt könnyű véghezvinni (márciusban épphogy csak elfogadták a javaslatot). Végül azonban mégiscsak sikerült.
Nem fogom feladni.
Köszönöm!
signthepetition

Pyo Changwon FB Post 082917


Interview of Dr. Pyo Changwon by [SBS Morningwide] TV program on September 2, 2016

Leave a Reply

Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Whatsapp
Vimeo
Flickr
Reddit
Tumblr
RSS
Follow by Email