Blog

[KARA Press Release] The Ministry of Environment’s Neglect of Responsibility for Waste Management Results in Dog Meat Farms Becoming Furnaces for Food Wastes (In Hungarian)

[KARA Press Release] The Ministry of Environment’s Neglect of Responsibility for Waste Management Results in Dog Meat Farms Becoming Furnaces for Food Wastes in Hungarian.

[KARA sajtóközlemény] A Környezetvédelmi Minisztérium hulladékgazdálkodási kötelezettségének elhanyagolásával a kutyahúsfarmok az élelmiszer eredetű hulladék lerakóhelyeivé váltak

Alább olvaható a “Korea Animal Rights Advocates(KARA)” (KARA) 2017. július 11-ei sajtóközleménye:
Kattints IDE a sajtóközlemény koreai változatáért.
Kattints IDE a koreai nyelvű fejleményekért.

Minister of Environment Cho Myung-Rae

  • A Környezetvédelmi Minisztérium hulladékgazdálkodási kötelessége elhanyagolásának eredményeképpen a kutyahúsfarmok az élelmiszer eredetű hulladék lerakóhelyeivé váltak
  • A hulladékgazdálkodás melléküzlet a kutyafarmok számára, melynek köszönhetően a kutyahúsból készült leves (boshintang) iránti kereslet csökkenése ellenére továbbra is jelentős profitot termelnek
  • Az élelmiszer-hulladék állateledelként történő újrahasznosításának álcája alatt a Környezetvédelmi Minisztérium valójában kutyákat használ “élő szemetesládaként”
  • Az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium is elmulasztotta az állati termékekre vonatkozó egészségügyi törvény, illetve a haszonállat- és haltakarmányra vonatkozó törvény előírása szerinti ellenőrzéseket végrehajtani a telepeken; ezzel kötelességmulasztást követtek el
  • A járványok megelőzése érdekében be kell tiltani a kutyák és szárnyasok élelmiszer-hulladékból származó folyékony moslékkal történő etetését
  • A Moon Jae-In kormánynak be kell tartania a kutyafarmok országos felülvizsgálatára és a változtatásokra vonatkozó ígéretét

Feltárjuk a sötét titkot: megmutatjuk, hogyan alakulhattak ki és hogyan működnek a kutyafarmok Dél-Koreában, az egyetlen országban a világon, ahol a kutyák százával, ezrével történő nagyüzemi szaporítását mindössze egy-két ember végzi telepenként. A Korea Animal Rights Advocates (KARA; igazgatója: Soon-Rye Im) szerint a Környezetvédelmi Minisztérium az illegális felhasználással elmulasztotta az élelmiszer-hulladék megfelelő ártalmatlanítását. A Környezetvédelmi Minisztérium hanyagságának kihasználásával a kutyafarmok ingyen jutottak az illegális élelmiszer-hulladékhoz, így végtelen mértékű terjedésbe kezdtek.

A haszonállat- és haltakarmány ellenőrzéséről szóló törvény szerint az élelmiszer-hulladék csak akkor dolgozható fel és értékesíthető állateledelként, ha először egy arra jogosult újrahasznosító üzem sterilizálja és bevizsgálja bizonyos kórokozókra (pl. Salmonella), valamint megmérik a szeléniumtartalmát. 2016-ban 83 újrahasznosító üzem összesen 1,1 millió tonna élelmiszer-hulladékot dolgozott fel, melyből 400.000 tonnát (kb. 37%-ot) sertéstelepek részére továbbított. Azonban a Környezetvédelmi Minisztérium élelmiszer-hulladék feldolgozási engedélyt bocsátott ki azon kutyafarm tulajdonosok részére, akik élelmiszer eredetű hulladékot akartak gyűjteni, anélkül, hogy egyszer is megtekintették volna a telepeket vagy ellenőrizték volna, hogy megfelelnek-e a szabványoknak. Azáltal, hogy a kormány mindenféle kikötés nélkül, és a haszonállat-és haltakarmány ellenőrzéséről szóló törvénynek való megfelelésük felülvizsgálatának mellőzésével, hulladékkezelési jogosultsággal ruházta fel a kutyafarm tulajdonosokat, a féktelen állatkínzáshoz, közegészségügyi veszélyekhez, a kellemetlen szagok és kártevők miatti bejelentésekhez és a szemétdombok okozta környezetszennyezéshez járult hozzá.

Ennél is aggasztóbb az állati eredetű hulladékkezelés hiányának mértéke. A kutyafarm-tulajdonosoknak adott, az állati eredetű hulladék kezelésére vonatkozó jogosultság alapján azt vagy megfelelően újra kellene hasznosítani vagy meg kellene semmisíteni a járványok elkerülése végett. Ez nem más, mint a zoonózisos (állatról emberre terjedő) betegségek (pl. madárinfluenza) megelőzésére létrehozott rendszer teljes összeomlása. A Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium szégyenteljes válasza a felelősségvállalás teljes hiánya, mely cselekedet eléri a “hulladékterror” szintjét. Továbbra sem véve tudomást a helyzet súlyosságáról, cask a baromfiak esetén tiltották be az élelmiszer eredetű moslék takarmányként történő felhasználását, kutyák esetén nem.

A kutyahúsleves iránti kereslet jelentős csökkenése, valamint a kutyák árának visszaesése ellenére a kuytahúsfarmok képesek voltak folytatni üzleti tevékenységüket, melyben a Környezetvédelmi minisztérium módszeres és törvénytelen támogatása segítette őket. Az állatok iránti érdektelenségük lehetővé tette, hogy a kutyafarmokon ingyen szeméttel etessék a kutyákat és úgy bánjanak velük, mintha élő szemetesládák lennének.

Ennek eredményeképpen az Észak-Kjongszang tartományban található Kimcshon város harminchárom regisztrált hulladékfeldogozó üzeme közül hatnál találtak ellenőrizhetetlen típusú állatállományt, míg a többi huszonhét elmondása szerint kutyafarmot üzemeltetnek, és az élelmiszer-hulladékkal szándékoznak etetni a kutyákat.

Az egyik ilyen kutyahúsfarm, a JeonOO farm, azt állította, hogy 370 kutyát tartanak és 25 nagy hulladéklerakóból gyűjtik a szemetet, melyek között egy egyetem, két középiskola és kilenc általános iskola is található. Valószerűtlen, hogy 370 kutya ennyi élelmiszer-hulladékot fogyasztana el, melyből másodlagos üzleti tevékenységre, a hulladék ártalmatlanítására vagy illegális eladására következtethetünk. Feltételezhető, hogy a hulladék gyűjtéséből származó összeg hatalmas.

Figyelemfelkeltő, hogy a nemrégiben felbukkant madárinfluenza-járvány, melynek következtében példátlan mennyiségű – 40 millió – baromfit kellett kényszervágásra küldeni, egy umszongi (Észak-Cshungcshong tartomány) vágóhídon (OO Food, Inc.) ütötte fel a fejét. A 22 állati eredetű hulladékot kezelő cégből, mely erről a vágóhídról szállította az alapanyagot, tízről bizonyosodott be, hogy kutyahúsfarmként működik. Ezek legtöbbje az Észak-Cshungcshong tartománybeli városokban (Köszan, Umszong, Csincshon, Cshungdzsu) található, azonban némelyik a távoli Kjonggi tartománybeli Kimpo városában fekszik. Egy másik esetben egy nadzsui (Dél-Csolla tartomány) kutyafarm nemcsak az Észak-Csolla tartománybeli Csongup kacsavágóhídjaitól gyűjtött be nagy mennyiségben melléktermékeket, hanem távoli vidékekről is, pl. Phadzsuból (Kjonggi tartomány).

Hogy a kutyahúsfarmokon hogyan tekintenek a kutyákra, melyek érző lények és az ember társai, látható a Koreai Kutyahústermelők Egyesületének bejegyzési kérelmében, melyet a Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztériumhoz nyújtottak be, hogy törvényes gazdasági társaságként regisztráltassák magukat. Legális társaságként állítva be magukat, az egyesület maga állítja, hogy szándékuk “az élelmiszer-hulladék állati takarmánnyá történő újrahasznosítása és a hulladékkezelés irányítása”.

A KARA válaszképpen kijelentette: “Manapság, amikor a haszonállatokat kiszabadítják a szűk ketrecekből és folyamatosan keresik a bio gazdálkodásra való áttérés lehetőségét, a Koreai Kutyahústermelők Egyesülete elismeri, hogy a világszerte az ember legjobb barátjaként elfogadott kutyákat élő szemetesládaként használja az élelmiszer és állati eredetű hulladék eltüntetésére, mindezt egyetlen céljuk, a profitmaximalizálás érdekében teszik.” Így folytatták: “A Környezetvédelmi Minisztérium, a Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Vidékügyi Minisztérium, illetve az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium durva mulasztása hozzájárult a nagyméretű kutyafarmok elszaporodásához, az egyesület kialakulását eredményezve, tagjainak nincs bűntudata a kizsákmányolásból származó nyereség miatt, ehelyett öntelt módon a jogaikat követelik.”

Guk-Hwa Seo (a KARA szakértő ügyvédje) rámutatott a Környezetvédelmi Minisztérium hanyag és jogellenes hulladékgazdálkodási gyakorlatának törvénybe ütköző pontjaira: “A Környezetvédelmi Minisztérium átruházta az élelmiszer-hulladékok hatékony újrahasznosításának felelősségét a kutyaszaporítókra, akik sosem lesznek képesek megfelelni a törvény által előírt szabványoknak és kritériumoknak; nyilvántartásba vette, ezáltal hulladékgazdálkodási vállalatokká változtatta azokat, és az állatok hulladékeltüntető gépként történő használata során elmulasztotta felügyelni vagy irányítani az élelmiszer-hulladék feldolgozásának minden pontját, így azt is, hogy a hulladékot hová szállították, hogyan dolgozták fel állati takarmánnyá, illetve milyen összetevőket használtak hozzá.”

A KARA kijelentette: “A Környezetvédelmi Minisztérium hulladékgazdálkodással kapcsolatos illegális tevékenysége miatt a kutyahúsfarmok üzleti tevékenysége hihetetlen mértéket öltött.” Hozzátették: “Azonnali intézkedések szükségesek a féktelen állatkínzás, a közegéségügyi veszély, a madárinfluenzához hasonló zoonózisos megbetegedések kitörése, a szagok és kártevők miatti bejelentések és a másodlagos szeméttelepek okozta környezetszennyezés megfékezésére.”

A 11-ei sajtókonferenciát követően nem sokkal a KARA a probléma megoldására meghallgatást kért a Környezetvédelmi Minisztertől és azonnali országos felmérés elvégzését követelte az élelmiszer-hulladék kutyahúsfarmokra történő szétosztásával kapcsolatban.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

Photos: KARA, SaveKoreanDogs.org

Leave a Reply

Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Whatsapp
Vimeo
Flickr
Reddit
Tumblr
RSS
Follow by Email