Blog

[KARA Press Release] The Ministry of Environment’s Neglect of Responsibility for Waste Management Results in Dog Meat Farms Becoming Furnaces for Food Wastes (Greek)

[Δελτίο Τύπου από τον KARA] Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Παραμέλησε την Υποχρέωση Διαχείρισης των Αποβλήτων με αποτέλεσμα τα Εκτροφεία Σκύλων να γίνουν Εστίες για Απορρίμματα Τροφίμων.

[KARA Press Release] The Ministry of Environment’s Neglect of Responsibility for Waste Management Results in Dog Meat Farms Becoming Furnaces for Food Wastes in Greek.

Ακολουθεί μετάφραση του Δελτίου Τύπου της 11ης Ιουλίου 2017 από τους Κορεάτες Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων των Ζώων (KARA):

Κάντε κλικ ΕΔΩ για το δελτίου τύπου στα Κορεάτικα.
Κάντε κλικ ΕΔΩ για την επικαιρότητα στα Κορεάτικα.

Minister of Environment Cho Myung-Rae

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Παραμέλησε την Υποχρέωση Διαχείρισης των Αποβλήτων με αποτέλεσμα τα Εκτροφεία Σκύλων να γίνουν Εστίες για Απορρίμματα Τροφίμων.
  • Η διαχείριση των αποβλήτων για τα εκτροφεία σκύλων είναι παράλληλη υποχρέωση, που συνυπολογίζεται με τα κέρδη και τη μειωμένη ζήτηση για σκυλόσουπα (boshintang).
  • Το σχέδιο για αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων ως ζωοτροφές όπως επιτράπηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταλήγει σε σκύλους που είναι «σκουπιδοφάγοι».
  • Το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων και το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων παραμέλησαν να εξετάσουν τις δυνατότητες συμμόρφωσης με το Νόμο για τον Υγειονομικό Έλεγχο σε Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης και τη Νομοθεσία για τον Έλεγχο των Εκτροφείων και Ιχθυοκαλλιεργειών, εκ τούτου διέπραξαν παράλειψη καθήκοντος.
  • Για προφύλαξη από μεταδοτικά νοσήματα πρέπει να απαγορευτεί το τάισμα σκύλων και πουλερικών με σούπες από απορρίμματα τροφίμων.
  • Η διοίκηση Moon Jae-In οφείλει να ενεργήσει όπως υποσχέθηκε δηλαδή με επιθεώρηση των εκτροφείων σκύλων σε ολόκληρη τη χώρα και πραγματοποίηση αλλαγών.

Αποκαλύπτουμε τη συγκεκαλυμμένη ιστορία για το πώς συστάθηκαν και λειτούργησαν τα εκτροφεία σκύλων στη Νότια Κορέα, το μόνο έθνος στον κόσμο όπου οι σκύλοι εκτρέφονται κατά εκατοντάδες και χιλιάδες με ρυθμούς εργοστασιακής εκμετάλλευσης σε φάρμες που δουλεύονται από έναν ή δύο ανθρώπους μόνο. Σύμφωνα με τους Κορεάτες Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων των Ζώων (Διευθύντρια: Soon-Rye Im, εφεξής καλούμενη KARA), διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος συχνά αδιαφορεί για τη διαχείριση των αποβλήτων και έτσι επιτράπηκαν παράνομες διαθέσεις λυμάτων. Εκμεταλλευόμενοι την επιείκεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαχείριση των αποβλήτων, οι κρεατέμποροι κερδοσκόπησαν από παράνομα απορρίμματα τροφίμων και ζωικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία για τον Έλεγχο των Εκτροφείων και Ιχθυοκαλλιεργειών, για την επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων τροφίμων προς παραγωγή ζωοτροφών, πρέπει να μεταφερθούν σε εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις όπου οι πρώτες ύλες καθαρίζονται και ελέγχονται για παρουσία προσμείξεων όπως σαλμονέλα και κατάλοιπα σεληνίου. Το 2016, 83 από αυτές τις μονάδες επεξεργάστηκαν 1,1 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα τροφίμων και διένειμαν σε χοιροτρόφους 400000 τόνους (περίπου 37%) προϊόντων. Εν τούτοις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε άδειες για επεξεργασία απορριμμάτων τροφίμων σε εκτροφείς σκύλων που τις ζήτησαν, χωρίς να έχει προηγηθεί επιθεώρηση ή έλεγχος των εκτροφείων για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα κριτήρια. Με τη χορήγηση άνευ διακρίσεων εξουσίας σε εκτροφείς σκύλων για διαχείριση αποβλήτων και χωρίς επίβλεψη για συμμόρφωση με τη Νομοθεσία για τον Έλεγχο των Εκτροφείων και Ιχθυοκαλλιεργειών, η κυβέρνηση κατάφερε να συνεργήσει σε κακοποίηση ζώων, να θέσει τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, τα προβλήματα δυσοσμίας και παρασίτων παρέμειναν, όπως και η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τις χωματερές τους.

Ακόμα σοβαρότερη είναι η έκταση της κακοδιαχείρισης στην απόρριψη ζωικών προϊόντων. Στους εκτροφείς σκύλων χορηγήθηκαν άδειες για διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση ή απόρριψη αυτών, και ήταν σαν εισιτήρια ελεύθερης διέλευσης για την προφύλαξη από μεταδοτικά νοσήματα. Δεν υπάρχει διαφορά από την ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος προφύλαξης από ζωονοσογόνες ασθένειες όπως η γρίπη των πουλερικών. Η απόκριση του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων ήταν εντελώς επαίσχυντη με παραλείψεις καθηκόντων σε επίπεδο που θα έφτανε και τον «απόβλητο τρόμο». Απληροφόρητοι για τη σοβαρότητα της υπόθεσης, απαγόρευσαν τη διάθεση προϊόντων ανακύκλωσης από σούπες απορριμμάτων τροφίμων σε πουλερικά μόνο, όχι σε σκύλους.


Παρά τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση και ζήτηση κρεατόσουπας και την ύφεση στην αξία των σκύλων, οι εκτροφείς διατήρησαν τις επιχειρήσεις τους χάρη στη συστηματική και παράνομη υποστήριξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η αδιαφορία για τα ζώα επέτρεψε στους εκτροφείς να κερδοσκοπήσουν με το να πληρώνονται για τη συλλογή απορριμμάτων τα οποία στη συνέχεια τάιζαν σε σκουπιδοφάγους σκύλους που προορίζονταν για βρώση.

Ως αποτέλεσμα αυτού, από τις 33 συνολικά καταγεγραμμένες επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων στο Gimcheon της Επαρχίας Gyeongsangbuk-do, τα 6 εκτροφεία βρέθηκαν να έχουν ανεξακρίβωτα είδη ζωικού κεφαλαίου ενώ τα άλλα 27 ανέφεραν ότι λειτουργούν και εκτροφεία σκύλων στα οποία θα διαθέσουν τα απορρίμματα.

Ένα από αυτά τα εκτροφεία σκύλων, η φάρμα JeonOO, ανέφερε ότι εκτρέφει 370 σκύλους και συλλέγει απορρίμματα τροφίμων από 25 μεγάλους σκουπιδότοπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ενός πανεπιστημίου, ενός λυκείου, ενός γυμνασίου και 9 δημοτικών σχολείων. Είναι απίστευτο ότι 370 σκύλοι μπορούν να καταναλώσουν τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής, οπότε υποψιαστήκαμε παράλληλη εμπορία, διάθεση ή παράνομη πώληση αυτών των αποβλήτων. Πιθανολογείται ότι η επιχείρηση συλλογής αποβλήτων αποδίδει μεγάλα κέρδη.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη έξαρση της γρίπης των πουλερικών, που είχε ως αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου εξολόθρευση 40 εκατομμυρίων πουλερικών, ξεκίνησε από ένα σφαγείο (OO Food, Inc.) που βρίσκεται στην περιοχή Eumseong, Chungcheongbuk-do. Από τις 22 επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων που συνεργάζονται με το σφαγείο, οι 10 επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εκτροφεία σκύλων. Τα 10 εκτροφεία βρίσκονταν στις περιοχές Goesan, Eumseong, Jincheon, Chungju της επαρχίας Chungcheongbuk-do και έως και στην περιοχή Gimpo της επαρχίας Gyeonggi-do. Σε μία άλλη περίπτωση, ένα εκτροφείο σκύλων στο Naju της επαρχίας Jeollanam-do βρέθηκε να συλλέγει μεγάλες ποσότητες ζωικών υποπροϊόντων όχι μόνο από τα σφαγεία πάπιας στο Jeongeup της επαρχίας Jeollabuk-do, αλλά και από άλλα που βρίσκονταν πολύ πιο μακριά, έως και από το Paju της επαρχίας Gyeonggi-do.

Η άποψη των εκτροφέων σκύλων για τους σκύλους, που είναι ευαίσθητα όντα και ζώα συντροφιάς, βρίσκεται στην αίτηση εγγραφής στον Κορεάτικο Συνεταιρισμό Εκτροφέων Σκύλων ως νόμιμη εταιρική οντότητα όπως υποβλήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. Οργανωμένοι ως νόμιμη οντότητα, ο Συνεταιρισμός δήλωσε ότι σκοπό τους αποτελεί «η αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων ως ζωοτροφές και η διαχείριση αποβλήτων».

Ο KARA δήλωσε ως απάντηση, «Τη σήμερον ημέρα που επιδιώκεται απελευθέρωση των ζώων εκτροφής από τον στενόχωρο εγκλωβισμό και σταδιακή μετάβαση σε οικολογικές συνθήκες διαβίωσης, ο Κορεάτικος Συνεταιρισμός Εκτροφέων Σκύλων είναι ένας οργανισμός που ομολογεί χρήση σκύλων, που παγκοσμίως θεωρούνται ζώα συντροφιάς, ως έμβιους σκουπιδοφάγους σε μια απόπειρα κερδοσκοπίας». Συνεχίζουν, «Η εγκληματική αμέλεια που επιδείχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, και το Υπουργείο Ασφαλείας Τροφίμων και Φαρμάκων συνέργησε στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκτροφείων σκύλων που είχε ως αποτέλεσμα αυτόν τον ασυνείδητο οργανισμό που κερδοσκοπεί από ενέργειες εκμετάλλευσης, και αλαζονικά επικαλούνται κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Σχετικά με τις ανεπαρκείς και άνομες πρακτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαχείριση αποβλήτων, η Κα Guk-Hwa Seo (Εμπειρογνώμονας Δικηγόρος του KARA) επισήμανε την παρανομία τους. «Με το πρόσχημα της ανακύκλωσης των αποβλήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος παραχώρησε την ευθύνη για την αποτελεσματική αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων σε εκτροφείς σκύλων που ποτέ δεν θα πληρούν τα πρότυπα και κριτήρια όπως ορίστηκαν από το νόμο, καταστάθηκαν επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων και τους χορήγησαν άδειες λειτουργίας, και στην πορεία η χρήση των ζώων ως μηχανές επεξεργασίας τροφίμων δεν ήταν δυνατό να επιβλέπεται ή να ρυθμίζεται σε οποιοδήποτε από τα στάδια επεξεργασίας όπως η συλλογή και διανομή των αποβλήτων, η μετατροπή σε ζωοτροφές και το περιεχόμενο των συστατικών».

Ο KARA δήλωσε, «Εξαιτίας των παράνομων δραστηριοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων, τα εκτροφεία σκύλων κατάφεραν να εξελιχθούν σε τεράστιες επιχειρήσεις». Επίσης δήλωσαν, «Απαιτείται ταχεία ανάληψη δράσης για να αντιμετωπιστούν η ασύδοτη κακοποίηση ζώων, η έξαρση σε κρούσματα μεταδοτικών ζωονόσων όπως η γρίπη των πουλερικών, τα παράπονα για δυσοσμίες και παράσιτα, και η ρύπανση του περιβάλλοντος από δευτερογενείς χωματερές».

Λίγο μετά την συνέντευξη τύπου της 11ης, ο KARA, στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος και αιτήθηκε να γίνει καταγραφή των καναλιών διανομής απορριμμάτων τροφίμων προς εκτροφεία σκύλων σε ολόκληρη τη χώρα.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

"Meat Dog" farm in Gwangju, South Korea.

Φωτογραφίες: KARA, SaveKoreanDogs.org

Leave a Reply